1) Είναι υγιεινό να νηστεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να απορρίψουμε δηλαδή εντελώς τις τροφές ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιό μας;

Ο πλήρης αποκλεισμός οποιασδήποτε τροφής από τον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να επιφέρει συμπτώματα αβιταμίνωσης και βλαβερές συνέπειες στην υγεία εφόσον δεν αντικατασταθεί από μία άλλη τροφή που θα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά τις τροφές ζωικής προέλευσης ο πλήρης αποκλεισμός τους κατά την διάρκεια του έτους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκληση σιδηροπενικής αναιμίας εφόσον δεν υπάρξει αντικατάσταση με μη ζωικές τροφές και κατάλληλους συνδυασμούς που μας προσδίδουν σίδηρο στην διατροφή μας.

2) Το κρέας επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το κρέας διαχωρίζεται σε λευκό και κόκκινο κρέας. Μιλώντας για το λευκό κρέας αναφερόμαστε στα πουλερικά, στο ψάρι και στο κυνήγι. Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί. Η υπερβολική χρήση κρέατος και ειδικότερα κόκκινου κρέατος μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό όπως η πρόκληση αυξημένης χοληστερίνης. Αυτό συμβαίνει διότι το κόκκινο κρέας εμπεριέχει αυξημένες ποσότητες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία συμβάλουν στην πρόκληση υπερχοληστεριναιμίας. Επιπρόσθετα πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πώς η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

3) Οι θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες από την κατανάλωση κρέατος μπορούν να ληφθούν εξ ολοκλήρου από άλλες τροφές στην περίπτωση των χορτοφάγων;

Ναι. Πολλά θρεπτικά συστατικά από την κατανάλωση κρέατος μπορεί να ληφθούν και από άλλες πηγές. Για παράδειγμα όσον αφορά τον μη αιμικό σίδηρο, τον ψευδαργύρο και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, καλές πηγές θεωρούνται τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα προιόντα ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού. Όλες οι παραπάνω τροφές χρησιμοποιούνται από τους χορτοφάγους.

4) Ο οργανισμός μας αφομοιώνει (κατά τη διαδικασία της πέψης) το κρέας ή μήπως το κρέας δυσχεραίνει την πέψη; Είναι τελικά “φυσικό” να τρώμε κρέας ή μήπως έχουν δίκιο οι χορτοφάγοι που επιμένουν ότι με αυτόν τον τρόπο βλάπτουμε τον εαυτό μας;

Η μέτρια χρήση κόκκινου κρέατος όπως η χρήση σε χοιρινό και σε μοσχάρι μία φορά στις 15 ημέρες όπως παρουσιάζει η Μεσογειακή διατροφή δεν αυξάνει τους κινδύνους για πρόκληση αυξημένης χοληστερίνης ή καρκίνου για την υγεία μας. Εφόσον το άτομο είναι υγιές και δεν παρουσιάζει γαστρεντερικά προβλήματα  η χρήση κρέατος στην διατροφή του δεν δυσχεραίνει την πέψη. Η χορτοφαγία μπορεί να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας εφόσον βέβαια το άτομο έχει γνώσεις διατροφής και συνεργάζεται με ένα κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα καλύψει όλες τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.

5) Πώς επηρεάζει η νηστεία τον άνθρωπο σε ψυχολογικό επίπεδο;

Η χαμηλή πρόσληψη σε σίδηρο και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να επιφέρει νευρολογικές διαταραχές, κατάθλιψη και ατονία. Εφόσον το άτομο δεν είναι ενημερωμένο σχετικά με  φυτικές τροφές  που προσδίδουν σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα σε παρατεταμένες περιόδους νηστείας. 6) Γιατί υποστηρίζουν πολλοί βουδιστές (και όχι μόνο) πως η νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και ψυχική ανάταση;

Ο κάθε λαός έχει τον δικό του πολιτισμό, θρησκευτικές αντιλήψεις που πολλές φορές συσχετίζονται με την διατροφή. Δεν υπάρχουν επιστημονικά σοβαρές έρευνες που να παρουσιάζουν αυξημένη ψυχική ανάταση και πνευματική διαύγεια κατά την διάρκεια νηστείας. Η πνευματική διαύγεια και η ψυχική ανάταση ενδέχεται να συσχετίζεται με την όλη φιλοσοφία του Βουδισμού ή της οποιασδήποτε θρησκείας και όχι με την ακολουθία μιας συγκεκριμένης νηστείας.

7) Το κρέας επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ανθρώπου; Είναι αλήθεια ότι αυξάνει την επιθετικότητα;

Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν πως το κρέας μεμονωμένα αυξάνει την επιθετικότητα στον άνθρωπο. Η διαχείριση του θυμού και την επιθετικότητας αντιμετωπίζεται κυρίως με ψυχολογική θεραπεία. Μία ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την μείωση πρόκλησης κατάθλιψης και εκνευρισμού λόγω αβιταμινώσεων.

8) Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το κρέας με άλλες τροφές που θα μας παρείχαν μεγαλύτερη ευεξία;

Υπάρχουν πολλές τροφές μη ζωικής προέλευσης που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας όπως τα όσπρια όπως οι φακές, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο,  τα δημητριακά πρωινού, τα αυγά, το γάλα και οι ξηροί καρποί όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα. Οι χρήση αυτών των τροφών μας προσδίδουν μη αιμικό σίδηρο, βοηθώντας στην πρόληψη της αναιμίας και προσδίδοντας μας ευεξία και ενέργεια.

9) Οι χορτοφάγοι είναι τελικά πιο ισορροπημένα και “ευτυχισμένα” όντα;

Η ισορροπία και η ευτυχία πηγάζει από την επίτευξη της σωματικής και της ψυχικής υγείας. Η επίτευξη της ψυχικής υγείας παράλληλα με την διασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής όπου καλύπτονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με την χρήση των κατάλληλων τροφών βοηθά στην πρόληψη από κατάθλιψη και ατονία και θα ήταν καλό να είναι στόχος για όλους μας.

10) Το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο;

Απαντάμε ότι δεν είναι δίκαιο να πούμε ότι το λευκό κρέας είναι καλύτερο από το κόκκινο κρέας, ή ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αντικαθιστούν το κόκκινο με το λευκό, ή το αντίστροφο.

Όπως το κόκκινο κρέας, έτσι και το λευκό είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ανάλογα με το είδος και τη μέθοδο παραγωγής του, και σίγουρα στις σωστές ποσότητες αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Βάσει στατιστικών στοιχείων, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην Ευρώπη έχει παραμείνει σε σχετικά σταθερά επίπεδα από το 1961 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η κατανάλωση κοτόπουλου έχει αυξηθεί κατά 400% και του χοιρινού κρέατος κατά 80%. Οι εποχές που το κοτόπουλο ήταν μια περιστασιακή απόλαυση έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και πλέον είναι πανταχού παρόν σε σάντουιτς, έτοιμα φαγητά, σαλάτες και fast food.

Μάλιστα σήμερα, περίπου το μισό της παραγόμενης σόγιας στην ΕΕ χρησιμοποιείται για την εκτροφή κοτόπουλου. Στις μέρες μας, αυτή η αύξηση της συνολικής κατανάλωσης του λευκού κρέατος προκαλεί ανησυχία,

Κλείνουμε με ένα μήνυμα: περιορίστε την κατανάλωση κρέατος ως κυρίως πιάτου, και προσπαθήστε:

τουλάχιστον 3 από τα γεύματα της εβδομάδας να μην περιέχουν κρέας· αντ’ αυτού προτιμήστε λαδερά, ζυμαρικά, σαλάτες ή όσπρια και1 μέρα την εβδομάδα να μην καταναλώνετε καθόλου κρέας και ζωικά προϊόντα.

Τέλος να προτιμάτε το κρέας από μικρά ζώα, ή κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.