Η χορτοφαγία είναι τάση και έχουμε αναλύσει σε πολλά μας άρθρα πως μπορεί κανείς να ισορροπήσει μεταξύ υγείας και χορτοφαγίας. Το σίγουρο είναι ότι θέλει προσοχή και εξατομίκευση ειδικά αν πρόκειται για παιδιά η εφήβους. Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από πανικόβλητες μάνες που μας λένε ότι η κόρη τους ή ο γιος τους έχουν ασπαστεί τη χορτοφαγία και αυτό έχει δυσκολέψει πολύ τα δεδομένα μαγειρέματος στο σπίτι.
Έτσι αποφάσισα να σας δώσω 5 γενικά tips για να βοηθήσω να οργανώσετε την κουζίνα σας αλλά και να υποστηρίξετε τη χορτοφαγική τάση του παιδιού σας. Δεν είναι αναγκαίο να ακουληθήσει όλη η οικογένεια την χορτοφαγική τάση αλλά θα ήταν καλή ιδέα μισά από τα γεύματα σας μαζί να γίνουν χορτοφαγικά.
Δεν είμαι ενάντια στο κρέας και στο ψάρι, το έχω ξεκαθαρίσει αρκετές φορές ότι αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή συνθήκες όπου η χορτοφαγία αντενδείκνυται θα πρέπει να προσαρμόζεται η διατροφή ανάλογα.
Είναι σημαντικό από την άλλη να παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες και υποστηρίζουμε την μεσογειακή διατροφή η οποία έχει τόσα καλά να δώσει στην υγεία μας.
1. Απολαύστε τα φρούτα στην εποχή τους και φρέσκα.
Το καλοκαίρι είναι ένας φρουτένιος παράδεισος οπότε θα αντικαθιστούσα ένα γεύμα με φρέσκα φρούτα. Απολαύστε φορμόζες, κεράσια, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, σύκα και θα δείτε πόσο εύκολα μπορεί κανείς να αποφύγει το γλυκό αλλά και να πάρει τις βιταμίνες που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στη ζεστό καιρό.
2. Απολαύστε πουργούρι ή κινόα και αντί το άσπρο ρύζι φτιάξτε εύγευστες σαλάτες με ξηρούς καρπούς, ρόκα η γλιστρίδα για μεσημεριανό ή βραδινό.
3. Κοιτάξτε τις ετικέτες των τροφών που αγοράζετε γιατί πολλά χορτοφαγικά τυριά δεν είναι τελικά και η καλύτερη λύση για αντικατάσταση των τυροκομικών μας αφού τα συντηρητικά είναι πολύ περισσότερα.
4. Κρατήστε έξυπνα ενδιάμεσα μικρογεύματα όπως ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα ή ενεργειακές μπαλίτσες (σπιτικές). Το αγγούρι, τα ντοματίνια, το καρότο μαζί με ντιπ από μελιτζάνες, το χούμους, το ταχίνι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές χορτοφαγικές λύσεις. Άλλη εξαιρετική λύση είναι και τα αλείμματα από ξηρούς καρπούς όμως δοκιμάστε να τα φτιάξετε στο σπίτι γιατί πολλά προπαρασκευασμένα έχουν αρκετή περιεκτικότητα ζάχαρης, αλατιού και άλλων ελαίων που δεν είναι ιδανικά για την υγεία μας.
5. Δοκιμάστε να φάτε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα και απολαύστε αν το γαστρεντερολογικό σας σας επιτρέπει τα μαγειρευτά όπως μπάμιες, μπιζέλι και φασολάκι με ντομάτα, καρότο και ελαιόλαδο.