Updated: Nov 18, 2020

O Κύπριος αγαπά το μέλι (@beeologybyharidemos) και το χρησιμοποιεί στη μαγειρική του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού έχει αναγνωρίσει πέρα από τη θρεπτική του αξία και τις αντιφλεγμονώδες ιδιότητες του.

Δηλαδή δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπερτροφή -που είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση- ήταν πάντα τόσο αρεστή, αλλά την χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι προπαππούδες μας όταν είχαν πονόλαιμο!

Το μέλι είναι μια τροφή που μετά το πρώτο έτος ηλικίας ενός ανθρώπου μπορεί να δώσει ενέργεια χάρη στους υδατάνθρακες που εμπεριέχει, αλλά και να δράσει σαν φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης!

Αν λοιπόν θέλαμε να συγκρίνουμε τα ζάχαρα του μελιού με αυτά της κοινής ζάχαρης θα λέγαμε ότι είναι σαν να έχουμε δύο αυτοκίνητα με κοινή αφετηρία και τελικό προορισμό, μόνο που το μέλι θα διαλέξει μια πιο περίπλοκη και μακρινή διαδρομή σε αντίθεση με τη ζάχαρη που αυτή που αυτή θα πάει πρώτη στον προορισμό της.

Αυτό βέβαια είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης του μελιού καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.

Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Το μέλι είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην Κυπριακή αγορά υπάρχουν πολλά είδη μελιού! Το άθερμο και θυμαρίσιο μέλι που βλέπετε στη φώτο μου είναι υψηλής ποιότητας και έχει απαράμιλλη γεύση! Παράγεται με βιολογικούς χειρισμούς και είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά στοιχεία.