Updated: Nov 18, 2020

Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι δεν έχω δοκιμάσει ούτε ένα vegan κατασκεύασμα που να μοιάζει γευστικά σε αυτό που λέει ότι είναι ή για να το θέσω καλύτερα σε αυτό που μιμείται! Λουκάνικα χορτοφαγικά, τυριά χορτοφαγικά, μπιφτέκια χορτοφαγικά, αλλαντικά χορτοφαγικά και τόσα άλλα συνθέτουν μια μεγάλη ποικιλία εναλλακτικής διατροφής! Σημειώστε ότι προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει και τόσα πολλά και εξηγούμαι πιο κάτω..

Πιστεύω ότι η χορτοφαγία είναι στάση ζωής, είναι αλλαγή, είναι κατανάλωση λαχανικών, είναι ένα βήμα πιο κοντά στη φύση. Είναι σωστή αξιολόγηση των ημερησίων αναγκών και αργή, σταθερή αλλαγή με γνώμονα πάντοτε την υγεία του ανθρώπου, αλλά και του περιβάλλοντος.

Αν ψάχνετε λοιπόν απλά να αντικαταστήσετε τις κρεατοφαγικές σας ανάγκες ή θύμησες της προηγούμενης σας διατροφικής συμπεριφοράς με υποκατάστατα, think again!

Ο βεγκανισμός δεν είναι τρεντ και σίγουρα δεν είναι απλά μια απομίμηση της μέχρι τώρα διατροφικής μας συμπεριφοράς.

Γενικά σαν λαός τρώμε πολύ κρέας στην Κύπρο. Απολαμβάνουμε το κλέφτικο μας το καλοκαίρι και με κάθε ευκαιρία ρίχνουμε και ένα σουβλάκι-σιεφταλιά-λουκάνικο στη σχάρα για να γιορτάσουμε το οτιδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι η φουκού δεν θέλει ιδιαίτερο λόγο για να ανάψει. Όρεξη να υπάρχει και καλή διάθεση. Το κρέας είναι μέρος της κουλτούρας μας και πιστέψτε με αγαπώ αυτή την κουλτούρα και δεν την αλλάζω με τίποτα.

Όμως πλέον υπάρχει σωρεία σοβαρής βιβλιογραφίας που μας ανακοινώνει εδώ και καιρό ότι αν συνεχίσουμε να τρώμε κρέας με το ρυθμό που τρώμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δύσκολα για την υγεία μας αλλά και για το περιβάλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η λύση είναι να αλλάξουμε στάση ζωής και διατροφής εν ριπή οφθαλμού και να βγούμε σε αναζήτηση οποιονδήποτε προϊόντων αναγράφουν στην ετικέτα τους τις λέξεις “χορτοφαγικά”, “υποκατάστατο” ή “vegan”.

Ένας λόγος που αποφάσισα να γράψω το άρθρο αυτό ήταν για να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου ως προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα vegan προϊόντα. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη χρήση χαρακτηρισμών σε ότι αφορά τα vegan προϊόντα που αγοράζουμε. Όταν λέμε, fishless fish, meatless meat, vegan cheese, soya minced ή κιμάς σόγιας όπως θα λέγαμε στα ελληνικά, τι ακριβώς αγοράζουμε;

Καλό θα ήταν επίσης να μας προβληματίσει τι υπάρχει μέσα στα χορτοφαγικά want-to-be μπιφτέκια του εμπορίου. Με αυτό σαν δεδομένο προσωπικά θα διάλεγα ανα πάσα στιγμή να έτρωγα ένα κανονικό μπιφτέκι!

Σίγουρα τα οφέλη από μια vegan διατροφή είναι πολλά για κάποιον που επιλέγει να την ακολουθήσει είτε για λόγους ηθικής είτε υγείας, εφόσον η επιλογή του γίνεται συνειδητά και με την πρέπουσα προσοχή ώστε να διασφαλίζει την υγεία του. Έτσι αν σκέφτεστε να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε και να ασπαστείτε τη χορτοφαγία τουλάχιστο κάντε το σωστά και για τους σωστούς λόγους.

Αν πάλι όχι τότε ας αναλογιστούμε όλοι πόσο καλύτερα ίσως θα νιώθαμε αν απλά μειώναμε την κατανάλωση κρεατικών και αν στρεφόμασταν σε ένα πιο μεσογειακό τρόπο διατροφής όπου τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

https://www.old.alexiapotamitou.com/post/ο-βεγκανισμός-δεν-είναι-τρεντ