Updated: Aug 19, 2021
Αν ο γιατρός σας διέγνωσε κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη, τότε μάλλον η αποχή από τη γλουτένη θα είναι το επόμενο βήμα σας. Είναι γνωστό ότι τα ζυμαρικά κατατάσσονται στα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν παραλλαγές τους που είναι ελεύθερα αυτής. Επομένως, σας δίνεται η επιλογή να συνεχίσετε άφοβα την κατανάλωση των αγαπημένων σας ζυμαρικών, ενώ παράλληλα αποφεύγετε τη γλουτένη!
Τι είναι η γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Τα κοινά ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι ενώ αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη παράγονται από ρύζι και καλαμπόκι. Ωστόσο, δεν διαφέρουν γευστικά ή θερμιδικά, ενώ η βασική τους διαφορά είναι ότι περιέχουν ελαφρώς μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου. Επομένως, για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών, μπορείτε να τα συνδυάσετε με κρέας ή τυρί ή όσπρια και ταυτόχρονα να μειώσετε σημαντικά και το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός σας!
Τα ποσοστά εμφάνισης της κοιλιοκάκης έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν συχνότερα την πάθηση αυτή. Αν λοιπόν βρίσκεστε στο 1% των ατόμων που παρουσιάζουν σήμερα ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη τότε τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη είναι η ιδανική λύση για εσάς!
Σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά ζυμαρικά;
Πρόκειται για ζυμαρικά που δεν περιέχουν γλουτένη, αφού δεν προέρχονται από το σιμιγδάλι, τους σπασμένους δηλαδή κόκκους του σκληρού σιταριού, όπως τα κλασικά ζυμαρικά. Στόχος τους είναι η διατήρηση της υπέροχης γεύσης των κλασικών ζυμαρικών, χωρίς όμως την παρουσία γλουτένης, της αποθηκευτικής πρωτεΐνης του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και της βρώμης. Βασικό τους συστατικό μπορεί να αποτελεί το ρύζι και το καλαμπόκι και σπανιότερα η σόγια ή ακόμη και το φαγόπυρο ή τα όσπρια.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ζυμαρικά, περιέχουν ίδια ποσότητα θερμίδων και λιπαρών και ελαφρώς μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου. Τα άτομα που γυμνάζονται και ελέγχουν την πρόσληψη πρωτεΐνης μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά, το τυρί, το ψάρι και τα οσπρια ώστε να αναπληρώσουν την ποσότητα πρωτεΐνης, με βάση τις ανάγκες τους. Επιπλέον, λόγω της απουσίας σιδήρου, προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου από άλλες πηγές, ιδιαίτερα εάν είστε γυναίκα, όπως άλλες πηγές υδατανθράκων π.χ κινόα, φαγόπυρο, κεχρί και τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα σε σίδηρο τρόφιμα.
Σε ποιους απευθύνονται τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη;
Βασικός καταναλωτής των προϊόντων αυτών είναι όσοι πάσχουν από μια ασθένεια που ονομάζεται «κοιλιοκάκη» ή «δυσανεξία στη γλουτένη». Μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου, διαταράσσοντας την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή, με κίνδυνο τον χρόνιο υποσιτισμό.
Ευαισθησία στη γλουτένη
Δυσάρεστα συμπτώματα από την κατανάλωση γλουτένης φαίνεται να παρουσιάζει και μία ομάδα ατόμων που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, χωρίς όμως να πάσχουν από διαγνωσμένη “κοιλιοκάκη” (Non-coeliac gluten sensitivity, NCGS). Αν και τα στοιχεία δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρα, καθώς δεν υπάρχουν σαφή διαγνωστικά κριτήρια και είναι άγνωστη η συχνότητα εμφάνισής της ευαισθησίας αυτής, φαίνεται πως η αποχή από τη γλουτένη είναι βοηθητική.
Συμπερασματικά..
Τα ζυμαρικά λοιπόν που δεν περιέχουν γλουτένη είναι απαραίτητα για όσους πάσχουν από “κοιλιοκάκη”, αλλά και από όσους είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη. Για τους περισσότερους όμως από εμάς, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι αντίστοιχη με την κατανάλωση των παραδοσιακών τροφίμων με γλουτένη, όπου προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη σιδήρου και πρωτεΐνης, καθώς υπάρχουν σε μικρότερη περιεκτικότητα στα ελεύθερα γλουτένης ζυμαρικά σε σχέση με τα παραδοσιακά ζυμαρικά.