Updated: May 30, 2019
Αγαπώ τον καφέ!
Ειδικά τον καλό καφέ. Ξέρω ότι αν καταναλώσω καφεΐνη 6 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου μου τότε δεν μπορώ να κοιμηθώ. Η δράση της καφεΐνης δεν είναι ίδια σε όλους.
Η καφεΐνη έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, για αυτό και είναι ένα από τα συστατικά σε αθλητικά ροφήματα.
Η καφεΐνη μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο για αυτό ίσως πολλοί από εμάς έχουμε ανάγκη από καφέ νωρίς το πρωί.
Καλό είναι να παίρνουμε μόνο τρείς καφέδες ημερησίως ίσως και λιγότερους.
Σκεφτείτε λοιπόν το είδος του καφέ που καταναλώνετε γιατί μπορεί να εμπεριέχει διπλή δόση.
Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους και αντιδραστικούς.
Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε θα ήταν καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης. Οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλής αλλά η ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να αυξηθέι κατά την περίοδο αυτή. Η καφεΐνη δεν μπορεί να περάσει από την μητέρα στο έμβρυο.
Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση που το άτομο υποφέρει από γαστρίτιδα, έλκος ή υπέρταση. Ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα είναι καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης αφού προκαλεί την παραγωγή γαστρικών υγρών. Αν και η καφεΐνη δεν θεωρείται ουσία η οποία μπορείς να εξαρτηθείς από αυτήν μπορεί όμως να γίνει εύκολα συνήθεια. Αν επιθυμείτε να μειώσετε την συνήθεια σας στο καφέ, μειώστε την ποσότητα κατανάλωσής με αργό ρυθμό. Η απότομη απαλλαγή από αυτή μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να επηρεάσει την αυτοσυγκέντρωση σας.
Επίσης να θυμάστε ότι το 75% των αναψυκτικών περιέχουν καφεΐνη όπως επίσης και μερικά φάρμακα.