Υποφέρετε από φουσκώματα, αέρια και δυσπεψία; Μήπως ξυπνάτε το πρωί και έχετε φλατ κοιλιά, φοράτε το αγαπημένο σας παντελόνι και μέχρι το απόγευμα νιώθετε σαν να είστε 5 μηνών έγκυος και πρέπει να ανοίξετε το κουμπί – μην σας πω και το φερμουάρ – του παντελονιού σας; Η ιστορία της ζωής μου για μερικά χρόνια. Όχι πια!

Να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα πιο πάνω συμπτώματα είναι δυνατόν να συμβαίνουν χωρίς να έχουμε κάτι παθολογικό. Μια απλή αλλαγή του καιρού, μια αλλαγή στη διάθεση μας ή η κατανάλωση κάποιου φαγητού είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε γαστρεντερολογική αλλαγή.

Οπότε, αν έχετε επισκεφτεί το γαστρεντερολόγο σας και είστε σίγουροι/ες ότι δεν πάσχετε από ευερέθιστο έντερο ή κάποια άλλη γαστρεντερολογική πάθηση, τότε ακολουθήστε τα πιο κάτω βήματα και σας διαβεβαιώ θα νιώσετε καλύτερα.

1. Βγάλτε τις δύσπεπτες τροφές από το διαιτολόγιο σας για λίγο.

Παρατηρήστε ποια φαγητά σας φουσκώνουν και δοκιμάστε να τα ανταλλάξετε με κάτι πιο φιλικό για σας. Σε πρώτη φάση θα δοκίμαζα να αποφύγω τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, τα γλυκά και τα υποκατάστατα ζάχαρης. Θα δοκίμαζα ακόμα να αποφύγω τη γλουτένη, συστατικό που βρίσκεται στα σιτηρά. Φροντίστε να αντικαταστήσετε όλα αυτά που θα αποφεύγετε με άλλα τρόφιμα που σας κάνουν να νιώθετε καλά. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να αποφύγετε το σιταρένιο ψωμί ή την κυπριακή πίτα, τότε θα ήταν καλή ιδέα να δοκιμάσετε ένα ψωμί από Ζέα ή από φαγόπυρο ή από κινόα.

2. Φροντίστε να συμφιλιωθείτε με τις φυτικές ίνες .

Όταν πρωτοξεκίνησα να εξασκώ τη διαιτολόγια το πρώτο φαγητό που βγάζαμε από τη διατροφή των ασθενών μας με γαστρεντερολογικά προβλήματα ήταν τα όσπρια και οι φυτικές ίνες γενικότερα. Τώρα ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι οι φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου μας, καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση του μικροβιώματος. Οπότε, αν ξέρουμε ότι τα φασόλια είναι ένα από τα φαγητά που μας φουσκώνουν το αφαιρούμε για ένα διάστημα από τη διατροφή μας, όμως επιμένουμε να δοκιμάζουμε άλλα όσπρια. Οι κόκκινες φακές για παράδειγμα είναι μια πολύ εύπεπτη επιλογή και έχουμε φανταστικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο μπλογκ μας, όπως τη συνταγή «Φακές Αλλιώτικα».

3.Αυξήστε τα νερό, μειώστε την καφεΐνη.

Δεν χρειάζεται να τονίζουμε συνεχώς πόσο απαραίτητη είναι η κατανάλωση νερού, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην περίσταση του εντέρου και άρα με απλά λόγια να μας βοηθήσει να αδειάζουμε πιο εύκολα. Το νερό σε συνδυασμό με τις κατάλληλες φυτικές ίνες θα μας μας βοηθήσει να έχουμε τακτή και τακτική αφόδευση η οποία βοηθά στην απάλειψη του μετεωρισμού και των αέριων γενικότερα.

4.Τακτά και τακτικά γεύματα

Παλιό αλλά πολύ σημαντικό βήμα για την καλή λειτουργία του εντέρου είναι η τάξη στη μερίδα αλλά και στο ωράριο. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε φάει όλο το πρωί γιατί δεν βρήκατε την κατάλληλη ευκαιρία τότε είναι φυσιολογικό να φάτε περισσότερο όταν αποφασίσετε να φάτε και να στρεσάρετε έτσι το στομάχι και το έντερο με μεγαλύτερη ποσότητα με αποτέλεσμα τη δυσπεψία και το φούσκωμα.

5.Κίνηση, σωστή στάση σώματος και αναπνοή.

Είναι πολύ σημαντικό να κινείστε. Κάντε ό,τι σας ευχαριστεί. Περπατήστε στη φύση, περπατήστε στη γειτονιά σας, κάντε γιόγκα και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Το γαστρεντερολογικό μας αγαπά την κίνηση και θα το αντιληφθείτε αμέσως μόλις ξεκινήσετε να κινστε. Φροντίστε παράλληλα να έχετε σωστή στάση σώματος όταν τρώτε αλλά και όλες τις άλλες ώρες της ημέρας. Όσον αφορά τη στάση του σώματος έχει παρατηρηθεί ότι ο άνθρωπος όταν κάθεται μπροστά σε ένα γραφείο, έχει τη τάση να ρίχνει τους ώμους μπροστά, να καμπουριάζει και να κλείνει έτσι το στέρνο του, κάτι που είναι εντελώς ανθυγιεινό, αφού έτσι – μεταξύ άλλων -ασκείται ανομοιόμορφα πίεση στη σπονδυλική του στήλη και παράλληλα δυσκολεύει το αναπνευστικό του σύστημα . Οπότε, αν για οποιοδήποτε λόγο κάθεστε μπροστά από οθόνες αρκετές ώρες κάθε μέρα, φροντίστε τουλάχιστον να μην καμπουριάζετε και να αναπνέετε σωστά.

ΧΧ

Αλεξία

CHECK OUT OUR NEW DIET PLAN!

A well rounded guide to get you to understand how to built your dietary plan. With power up you will learn not only how to address your caloric needs to loose weight, built muscle and loose fat but also how to put that in protein, carbs and fat and in your everyday plate.