Updated: May 24, 2022

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα και το ερώτημα είναι αν φέτος εσείς νηστεύετε ή όχι; Στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία υπάρχουν περίοδοι όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Υπάρχουν 180-200 μέρες νηστείας, όπου οι πιστοί καταναλώνουν κυρίως λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, ελιές, δημητριακά, θαλασσινά και σαλιγκάρια. Σε αυτές τις περιόδους κάποιες μέρες επιτρέπεται η κατανάλωση ελαιόλαδου αλλά και ψαριών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία είναι μια περιοδικού τύπου χορτοφαγική δίαιτα, που βασίζεται στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, όπου συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και θαλασσινών.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν να τηρήσουν τις ημέρες νηστείας, όχι μόνο λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και λόγω των ευεργετικών συνεπειών της στην υγεία. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την νηστεία έχουν καταδείξει τα οφέλη της στην υγεία. Σχεδόν σε όλες τις έρευνες βρέθηκε ότι μετά από τη νηστεία τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και LDL χοληστερόλη μειώθηκαν. Επίσης, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το βάρος μειώθηκαν σημαντικά μετά από πολυήμερη νηστεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά τη νηστεία επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλά κορεσμένα και trans λιπαρά, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3, ω-6) αφού καταναλώνεται το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αλλά και μεγαλύτερη ποσότητα ξηρών καρπών και θαλασσινών από ότι τις ημέρες μη νηστείας. Επιπλέον, φαίνεται ότι αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων και φυτικών ινών αφού αυξάνεται η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (ολικής άλεσης προϊόντα), φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Είναι σημαντικό επίσης να ειπωθεί ότι δεν φαίνεται να μειώνεται αισθητά η πρόσληψη πρωτεΐνης, αφού μπορεί μεν να μειώνεται η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, αλλά αυξάνεται η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης μέσω των οσπρίων , των ξηρών καρπών και των θαλασσινών. Τέλος, σχεδόν σε όλες τις μελέτες φάνηκε ότι μειώνεται η καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη, δηλαδή οι νηστεύοντες προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας και αυτό ίσως δικαιολογεί τη μείωση βάρους κατά την περίοδο αυτή.

Μια έρευνα των Spanakıs et AL, η οποία δημοσιεύθηκε το 2021, μελέτησε την επίδραση της νηστείας στα επίπεδα της κατάθλιψης, του άγχους και της γνωσιακής λειτουργίας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι όσοι νήστευαν είχαν στατιστικά σημαντικά καλύτερη ψυχική και ψυχολογική υγεία σε σχέση με όσους δεν νήστευαν. Φαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά της νηστείας, δηλαδή η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και trans λιπαρών, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και υδατανθράκων αλλά και των αντιοξειδωτικών μέσω των φρούτων και των λαχανικών, επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία. Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και θαλασσινών συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Το κύριο ερώτημα όμως που παραμένει σε πολλούς που αποφασίζουν να νηστέψουν στις περιόδους αυτές, είναι πώς να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, αλλά και σε κάποια μικροθρεπτικά συστατικά που βρέθηκε ότι επηρεάζονται στην νηστεία, όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Όσον αφορά την πρωτεΐνη οι ημερήσιες ανάγκες μας υπολογίζονται ως 0,8 γρ/κιλό σωματικού βάρους. Στις περιόδους νηστείας μπορούμε να βρούμε την πρωτεΐνη στα δημητριακά, στα όσπρια, στα ψευδοδημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στα θαλασσινά.

Αναλυτικά:

Εκτός από την πρωτεΐνη, μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη ασβεστίου κατά τη περίοδο της νηστείας μειώνεται. Οπότε θα πρέπει να επιλέγονται φυτικά τρόφιμα, τα οποία με τον κατάλληλο συνδυασμό να αυξάνουν την πρόσληψη ασβεστίου.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, το σουσάμι, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο. Συνδυάστε έξυπνα τα τρόφιμα αυτά για να έχετε τη μέγιστη απορρόφηση ασβεστίου. Για παράδειγμα, συνδυάστε τον αρακά με τις αγκινάρες (περιέχει βιταμίνη Κ και αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου) , τα θαλασσινά (π.χ. τις γαρίδες) με το μπρόκολο ή τα μύδια με το κουνουπίδι ή φτιάξτε ένα νόστιμο σπανακόρυζο με πράσο και ρύζι.

Ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που ίσως επηρεάζεται στην νηστεία είναι ο σίδηρος. Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου στη διατροφή: αιμικός και μη-αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από την αιμοσφαιρίνη και βρίσκεται σε ζωικές τροφές, όπως κόκκινα κρέατα, ψάρια και πουλερικά. Ο μη-αιμικός σίδηρος προέρχεται από φυτικές πηγές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηροί καρποί). Το σώμα μας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του σιδήρου από πηγές αιμικού σιδήρου. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη νηστεία η απουσία ζωικών τροφών σημαίνει αυτόματα και μείωση του αιμικού σιδήρου στο σώμα μας. Οπότε, όπως είναι λογικό, κατά τη νηστεία προσανατολιζόμαστε στην πρόσληψη μη-αιμικού σιδήρου για να αυξήσουμε τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα μας και υπάρχουν μάλιστα και κάποια τρικ που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό.

Ο μη-αιμικός σίδηρος, ο οποίος όπως είπαμε βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, το σπανάκι, ο αρακάς και το μπρόκολο καλό θα είναι να συνδυάζεται με τη βιταμίνη C για να απορροφάται καλύτερα. Οπότε, μπορείτε να συνδυάσετε τις φακές σας με πολύχρωμες πιπεριές, ή τα φασολιά σας με ντομάτα, ή τα φασολάκια σας με γαρίδες, και γενικώς να παίξετε με τέτοιους συνδυασμούς ώστε να δώσετε και χρώμα στη διατροφή σας, αλλά και να την κάνετε πιο ενδιαφέρον, πιο θρεπτική και πιο γευστική.

Η νηστεία είναι κάτι προσωπικό που ο καθένας επιλέγει να ακολουθήσει σύμφωνα με την πίστη και τις πεποιθήσεις του. Για όποιον επιλέξει τη νηστεία καλό είναι να το κάνει συνειδητά, να ακούει το σώμα του και να γνωρίζει ότι μπορεί να προκύψουν κάποιες ανάγκες από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, λόγω του είδους της συγκεκριμένης διατροφής (ειδικά αν είναι μια απότομη αλλαγή από τη συνηθισμένη του διατροφή), και να γνωρίζει κυρίως ότι υπάρχουν τρόποι για να καλύψει αυτές τις ανάγκες εύκολα.

Το σίγουρο είναι ότι από άποψη διατροφής τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, και συμβαδίζουν κατά πολύ με ότι ισχύει για τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό ίσως σηματοδοτήσει για κάποιους την έναρξη μιας νέας διατροφής στη ζωή τους, όπου θα είναι χορτοφαγική ή και βίγκαν ακόμα, ή γενικά πιο χορτοφαγική απ’ ότι ήταν , ώστε να νιώθουν πιο υγιείς σωματικά αλλά και πνευματικά.

*** Θα βρείτε πολλές ιδέες για νηστίσιμες συνταγές στο www.alexiapotamitou.com για να έχετε ποικιλία και νοστιμιά στο πιάτο σας αυτές τις ημέρες.

CHECK OUT OUR NEW DIET PLAN!

A well rounded guide to get you to understand how to built your dietary plan. With power up you will learn not only how to address your caloric needs to loose weight, built muscle and loose fat but also how to put that in protein, carbs and fat and in your everyday plate.