Τα τελευταία 10 χρόνια, και λίγο παραπάνω, διδάσκω την υγιεινή διατροφή, τη μεσογειακή διατροφή, που έχει σαν στόχο την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου που έχω απέναντι μου αλλά και την ψυχική υγεία…Πιστεύω ακράδαντα στην εξατομικευμένη διατροφή, έτσι ώστε να απαντά στις ανάγκες του καθενός, όπως και στην αργή και σταθερή αλλαγή του τρόπου σκέψης, έτσι ώστε να μπορούμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι ορμόνες είναι ένα κεφάλαιο που με συναρπάζει… ένα κεφάλαιο που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφική ισορροπία. Γνωρίζουμε ότι με τις σωστές διατροφικές αλλαγές μπορούμε να ισορροπήσουμε τις τιμές των ορμονών στον οργανισμό μας, έτσι ώστε να νιώθουμε και να απολαμβάνουμε την υγεία μας και τη ζωή μας.

Ίσως να γνωρίζετε τις ορμόνες που έχουν να κάνουν με το φύλο, δηλαδή την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει άλλες 50 περίπου διαφορετικές ορμόνες που δρουν και καθορίζουν την υγεία. Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και πολλές άλλες δυσάρεστες συνέπειες. Με μια ορμονική εντολή ο εγκέφαλος αποφασίζει πόσο λιπώδη ιστό να αποθηκεύσει στο σώμα και πόση ενέργεια να απελευθερώσει στους ιστούς. Οι ορμόνες βλέπετε, είναι ρυθμιστές της πείνας και του κορεσμού, εξού και πάντα έβρισκα συναρπαστική την ιδέα του να μπορώ να “πειράξω” τις ορμόνες με κάποιο τρόπο έτσι ώστε να ανταλλάξω τη λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά με όρεξη για υγιεινά φαγητά! Δεν θα ήταν φανταστικό κάτι τέτοιο;

Αντιπονεκτίνη

Η ορμόνη αυτή έχει να κάνει κυρίως με τον λιπώδη ιστό και το πώς αποθηκεύεται. Δεν είναι ρυθμιστής της πείνας, αλλά αντιδρά καλύτερα όταν κοιμόμαστε καλά, αθλούμαστε αρκετά και όταν τρώμε όλα όσα της αρέσουν! Ερευνητικό υλικό μαρτυρεί ότι τα αβοκάντο, η σοκολάτα υγείας και οι ξηροί καρποί είναι μερικά φαγητά που βοηθούν στη σύνθεση της ορμόνης αυτής.

Κορτιζόλη

Η κορτιζόνη – αλλιώς γνωστή ως η ορμόνη του στρες – μπορεί να προκαλέσει μυϊκή απώλεια, οστεοπενία και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αν βρίσκεται σε ανισορροπία. Είναι η ορμόνη που μας προστατεύει από κινδύνους και συμμετέχει συνάμα στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπαρών και των υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας.

Από την άλλη, η ίδια ορμόνη είναι επίσης υπεύθυνη για την αύξηση των λιποκυττάρων, ιδιαίτερα γύρω από τα διάφορα ζωτικά όργανα. Αν υπάρχει υπερπαραγωγή της ορμόνης αυτής το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερος βασικός μεταβολισμός, μεγαλύτερη πείνα και φυσικά υπερκατανάλωση φαγητού.

Τα καλά νέα είναι ότι μαθαίνουμε σιγά σιγά διάφορες τεχνικές που βοηθούν στη μείωση του καθημερινού στρες, όπως ο διαλογισμός, τεχνικές αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης. Η γυμναστική βέβαια είναι ένα σίγουρο αντίβαρο του στρες αφού ακόμα και ένα απλό περπάτημα στη φύση για 20 λεπτά μπορεί να ενεργοποιήσει τους σωστούς μηχανισμούς ώστε να έχουμε καλή ορμονική λειτουργία.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο των ορμονών μας, όμως ο κάλος και αρκετός ύπνος, η γυμναστική, η γιόγκα ίσως, ο διαλογισμός, η σωστή αναπνοή και η υγιεινή διατροφή, η οποία βασίζεται κυρίως σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρια, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από τροφές που είναι βιομηχανοποιημένες, θα βοηθήσει να κρατήσουμε τις ορμόνες μας σε ισορροπία. Η καλή υγεία του γαστρεντερολογικού και ένα υγιές μικροβίωμα είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για την καλή λειτουργία των ορμονών, γι αυτό φροντίζουμε να παίρνουμε αρκετές φυτικές ίνες και προβιοτικά σε κάθε μας γεύμα. Τροφές όπως τα όσπρια, οι υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης ( βρώμη, σίκαλη, καστανό και άγριο ρύζι, κινόα) είναι καλές πηγές φυτικών ινών.

Αλεξία

χχχ

CHECK OUT OUR NEW DIET PLAN!

A well rounded guide to get you to understand how to built your dietary plan. With power up you will learn not only how to address your caloric needs to loose weight, built muscle and loose fat but also how to put that in protein, carbs and fat and in your everyday plate.