Updated: Jun 22, 2020

Αγαπητοί μου φίλοι και αναγώστες! Ξέρετε την αγάπη μου προς τα γαστρεντερολογικά προβλήματα και τη διατροφή!

Στο σημερινό άρθρο διαλέγω να αναλύσω τα ένζυμα γιατί πιστεύω ότι κατέχουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην καλή υγεία του εντέρου μας αλλά και στη υγεία μας γενικότερα!

Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες τα οποία δρουν ως καταλύτες, βασικά είναι υπεύθυνα για σωρία αντιδράσεων στα κύτταρα του οργανισμού μας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξηγήσει κανείς τη δράση των ενζύμων στο σώμα μας είναι να τα σκεφτεί ως « μέλισσες» οι οποίες από υφιστάμενη ύλη φτιάχνουν καινούργια ύλη! Γι αυτό και τα ένζυμα στο φαγητό είναι συνώνυμα και με την καλή υγεία.

Ο ανανάς παραδείγματος χάριν είναι ένα φρούτο με εξαιρετική περιεκτικότητα ενζύμων. Εμπεριέχει την βρομελίνη ένζυμο που δρα ως ισχυρός καταλύτης της τροφής. Είναι βέβαια το φρούτο αυτό πλούσιο και σε βιτ C. της οποίας η δράση είναι γνωστή, ισχυρό ενισχυτικό στοιχείο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και για το δέρμα μας αφού εξιτάρει τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι τα ένζυμα αυξάνουν την καλή υγεία με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν πάνω από 3, 000 τύποι ενζύμων στον ανθρώπινο οργανισμό και λαμβάνουν μέρος σε πάνω από 4, 000 βιοχημικές αντιδράσεις. Με άλλα λόγια όσα συμβαίνουν στο σώμα μας αφορούν και τα ένζυμα.

Πιο αναλυτικά τα ένζυμα είναι απαραίτητα στην πέψη των τροφών, στο μεταβολισμό, στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη μυική ενδυνάμωση, στην ορμονική λειτουργία και στην αναπνευστική λειτουργία.

Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν τα απαραίτητα ένζυμα στην παρουσία της σωστής διατροφής. Συνεπώς αντιλαμβάνεστε οτι δεν λαμβάνουμε τα ένζυμα απο τις τροφές αλλά τα συνθέτει ο οργανισνος όταν και εφόσον υπάρχει το κατάλληλο διατροφικό “έδαφος” γι αυτό και η διατροφή μας είναι καθοριστική για την υγεία μας. Η αμυλλάση, η λιπάση, η πρωτεάση, η μαλτάση, η θρυψίνη, η λακτάση είναι λίγα παραδείγματα απο ένζυμα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν οτι παραγωγή ενζύμων γίνεται και απο τα βακτήρια στο γαστρεντερολογικό μας, άλλος ένας λόγος γιατί θα πρέπει να κρατάμε το μικροβίωμα του οργανισμού μας σε καλή λειτουργία παρέχοντας τα σωστά προβιοτικά.

Τι θα ήθελα να κρατήσετε σήμερα απο αυτό το άρθρο είναι οτι οι τροφές οι οποίες καταναλώνουμε περιέχουν ένζυμα τα οποία είναι διαθέσιμα στον οργανισμό μόνο όταν το φαγητό είναι ωμό! Η θερμοκρασία είναι καθοριστική στην δημιουργία ενζύμων αλλά και τη σωστή τους λειτουργία. Αν λοιπόν επιλέξουμε να τηγανίσουμε το φαγητό μας καταλήγουμε να παίρνουμε τα τρανς φατ λιπαρά τα οποία είναι τοξικά και φυσικά δεν παρέχουμε καθόλου ένζυμα στον οργανισμό μας για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος μας.

Δεν θα κόψουμε το μαγείρεμα βέβαια! Η σωστή μαγειρική είναι μαγική και μπορεί να δώσει στο σώμα τα σωστά εφόδια για καλή λειτουργία. Να πούμε ακόμα οτι υπάρχουν φαγητά όπως οι ντομάτες τα οποία μπορούν να γίνουν πολύ πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν. Ως γνωστό το λυκοπένιο, ένα σημαντικό συστατικό της ντομάτας το οποίο ισχυροποιείται οταν μαγειρευτεί η ντομάτα!

Καταναλώστε σαλάτες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην ωμή τους μορφή τώρα που ειναι καλοκαίρι και φροντίστε να μεγειρεύεται σε θερμοκρασίες που επιτρέπουν στα τρόφιμα να κρατούν την θρεπτική τους αξία και να παρέχουν στον οργανισμό την σωστή υποδομή για δημιουργία ενζύμων γιατί με αυτό τον τρόπο καταφέρνετε να παρέχετε καλύτερη υγεία.

CHECK OUT OUR NEW DIET PLAN!

A well rounded guide to get you to understand how to built your dietary plan. With power up you will learn not only how to address your caloric needs to loose weight, built muscle and loose fat but also how to put that in protein, carbs and fat and in your everyday plate.