Updated: Sep 24, 2019
Σεπτέμβρης… Πήρατε χαρτί μεγέθους παγκόσμιος χάρτης, μπας και καταφέρετε να χωρέσετε όλο το πρόγραμμα της οικογένειας, που ξεκινά στις 6 (εκτός κι αν κουβαλάς την τρέλα του τρεξίματος καλή ώρα, άρα το ξυπνητήρι, αυτό το κτυπάς σαν τρελό σε μισώ σε μισώ σε μισώ, βαράει στις 5) και τελειώνει πολύ αργότερα από εκείνη την ώρα που ο ελεύθερος (φυσιολογικός;) κόσμος βγαίνει για ποτάκι! Με πιάνετε; Χαμός, πανικός, κούρσες τρελές και παλαβές, δραστηριότητες που συγκρούονται, βγάλε το σκυλί για βόλτα, μας τελείωσε το γάλα, χθες πήρα φρούτα πότε προλάβατε να τα φάτε καλέ; Α πα πα πα πα;;;
Α μάλιστα, εδώ είμαστε, κτυπάει κουδούνι, τα κεφάλια μέσα, ρομπότ λάβετε θέσεις και το μεγαλύτερο ερώτημα όλων κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΠΑΛΙ;;; Άντε και κανονίσατε τα κύρια γεύματα, τα βολέψατε, έχουν μια κάποια λογική, είναι ισορροπημένα, με τα υπόλοιπα τι γίνεται;
Το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα αυτής της πολυάσχολης μάνας είναι τα ενδιάμεσα γεύματα. Τι να το ταΐσω το παιδάκι μου που το μαζεύω από το φροντιστήριο, αλλάζει στολή κρατώντας ισορροπία μέσα στον διάδρομο και πεινάει γιατί νηστικό αρκούδι δεν κολυμπάει, δεν κλωτσάει, δεν πασάρει, δε χορεύει… Άλλο που τελειώνει την προπόνηση και δεν κρατιέται μέχρι να πάει σπίτι, αν δεν είναι στρωμένο το τραπέζι! Ποιος θα το στρώσει καλέ;
Χρειάζεστε έξυπνες λύσεις (πολύ έξυπνες όμως, σατανικές!), απαιτείται οργάνωση πολυεθνικής εταιρείας, instagrammable έμπνευση, ισορροπία διατροφολόγου και δε θα πω χρόνος, γιατί αυτό που περιέγραψα πιο πάνω είναι η ζωή μου όλη και ξέρω…ξέρω καλά. Εδώ είμαστε λοιπόν για εσάς! Και όταν λέμε εσάς, δεν εννοούμε μόνο τις μάνες ε; Και όλα αυτά που αραδιάζουμε εδώ πέρα, και δεν ξέρω κιόλας αν τα διαβάζετε, απευθύνονται σε μια οικογένεια σαν τη δική μας, είμαι σίγουρη υπάρχουν κι άλλες, έχω μετρήσει συνολικά…καθίστε, 32 εβδομαδιαίες προπονήσεις. Ναι, μετρημένες, 10 ο μπαμπάς, 8 η μαμά, 6 ο μικρός, 8 η μικρή. Κα- τα- πλη- κτι- κά.
Stavrini Tofarou Kanellou
Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και προφέρετε στα παιδιά σας εναλλακτικά πρωινά και ενδιάμεσα γεύματα.
Κοιτάξτε τι ενδιαφέρει τα παιδιά σας γευστικά και φτιάξτε κάτι που να τρώνε με ευχαρίστηση. Είναι ακόμα σημαντικό να εδραιώσετε μερικές προτάσεις για ενδιάμεσο γεύμα οι οποίες είναι πάντα επιτυχία στο σπιτικό σας.
Εμείς ας πούμε φτιάχνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα 6-7 ενδιάμεσα γεύματα τα οποία αρέσουν σε όλους και είναι και πολύ υγιεινά. Το κέικ χωρίς αλεύρι, την πανεύκολη σπιτική τυρόπιτα, τα μαφιν με κολοκύθι και καρότο και τις μπάρες της Σταυρινής, τα μπισκοτάκια της Θεοδώρας, το Apple crumble όταν βρούμε στην αγορά ωραία μήλα κτλ. Θα βρείτε όλες τις συνταγές στο μπλογκ μας και στην ιστοσελίδα μας.
Υπάρχουν σωρεία από λύσεις στην Κυπριακή αγορά από μπισκοτάκια, μπάρες δημητριακών, ενεργειακές μπαλίτσες όμως όπως καταλαβαίνετε κάτι που είναι προπαρασκευασμένο δεν μπορεί να μην έχει συντηρητικά έστω κι αν ο κατασκευαστής επιμένει ότι δεν έχει ζάχαρη, λιπαρά η γλουτένη!
Οπότε καλό θα ήταν να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα 2-3 πραγματάκια που θα γεμίζουν με ενέργεια το σώμα μας χωρίς να δίνουν πολλές κενές θερμίδες.
Αν πάλι έχετε μεγάλες αμφιβολίες για τις ικανότητες σας στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική μην σκοτίζεστε σας έχουμε εδώ λιστάρα με πανεύκολές λύσεις που δεν θέλουν προετοιμασία σχεδόν καθόλου.
· Σπιτικά ποπ-κορν ( με 1 Κ ελαιόλαδο φτιάχνετε 6-7 μερίδες)
· Σοκολάτα υγείας ( Ε δοκιμάστε την τουλάχιστον)
· Στικς λαχανικών ( κουλούμπρα σέλινο, καρότο, μπρόκολι, κουνουπίδι)
· Στικς λαχανικών με χούμους ( χούμους παντζάρι, χούμους ρεβύθια, χούμους αρακά)
· Τσιπς γλυκοπατάτας στο φούρνο
· Γιαούρτι ( διάφοροι συνδυασμοί)—με μέλι, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς
· Σμουθις η παγωτίνια—( με διάφορα φρούτα και γάλα η γιαούρτι)
· Λευκό τυρί η χαλούμι ( αιγινό) + λαχανικά
· Αυγό βραστό + λαχανικά
· Αλείμματα ξηρών καρπών με λαχανικά (π.χ αμυγδαλοβούτυρο με αγγουράκι)